Vuurwerk en konijnen

November is alweer voorbij.We gaan weer richting het einde van het jaar toe. Daar horen ook de gezellige feestdagen bij. Sinterklaas, kerst en oud en nieuw. Bij oud en nieuw hoort nog altijd het vuurwerk, dat terwijl ik dit stukje schrijf, nu alweer in onze straat te horen is. Veel dieren zijn hier niet blij mee. Hoe ga je om met vuurwerkangst bij jouw konijnen?

Zorg in ieder geval voor rust, laat niet aan je dier merken dat er heel wat aan de hand is. Blijf kalm en reageer niet op de angst van je konijn. Stress kan veel problemen/klachten veroorzaken zoals ongelukken, gedragsproblemen, hart en ademhalingsproblemen, een te hoge bloeddruk. De stress ontstaat vooral door de combinatie van lichtflitsen, harde geluiden en de stank. Vuurwerk kan natuurlijk een hele sterke kruidachtige geur hebben.

Om het stress niveau omlaag te brengen moeten we dus iets proberen te doen aan het lichteffect en de geluiden, de stank zou voor konijnen die buiten zitten nogal moeilijk worden.

Zitten je konijnen binnen? Dan heb je al heel wat hulpmiddeltjes in huis om deze effecten tegen te gaan. Denk aan rolluiken en gordijnen dicht. De tv of radio aanzetten, misschien iets harder dan dat je normaal gewend bent. Heb je een kattenluikje waardoor je konijn naar buiten gaat? Zet deze op slot en blokkeer de route ernaar toe, ter voorkoming dat je konijn er naar toe hupst en tegen een gesloten deur aankomt. Verstandig is om hier al een paar dagen van te voren mee te beginnen, dan zijn er niet te veel prikkels op een dag.

Heb je buiten je konijnen zitten? Je kunt er aan denken om ze te verplaatsen naar een binnen ruimte. Denk daarbij heel goed aan het temperatuur verschil. Konijnen mogen op deze tijd van het jaar niet zo maar op een verwarmde binnenplaats gaan staan. Maar je zou kunnen denken aan de garage of een bijkeuken die niet verwarmd is. Weer gelijk terugdenkend aan het stress niveau van je konijn. Jij kent je konijn het beste. Wat levert meer stress op, in eigen hok met wat last van vuurwerk, of een hele nieuwe omgeving?

Als je ze in eigen verblijf laat zitten kan je er voor zorgen dat het verblijf naar het huis gericht staat en niet naar een open omgeving. Zorg voor een lekker comfortabel nachthok waar ze zich kunnen terug trekken. Met verstopplekjes en lekkere laag stro en geef ze wat lekkers waar ze even mee bezig zijn. Dit geldt overigens ook voor de binnen konijnen. Maak het binnen verblijf comfortabel, zorg voor de nodige plekjes waar ze zich kunnen terug trekken.

Voor de lichtflitsen buiten kan je het hok bedekken met wat dekens of jute zakken. Zorg ervoor dat je hier niet te ver in gaat, er moet nog altijd genoeg ventilatie in het hok aanwezig zijn.

Het belangrijkste is, blijf kalm, blijf erbij, dus ga vooral buiten af en toe even checken hoe het gaat. Merk je toch dat het stressniveau te hoog wordt? Onder andere te zien bij konijnen door signalen van de oren, de opgezette ogen, het tongetje naar buiten, het stampen van de achterpoten. Dan kan je ook nog wat hulpmiddelen in huis halen. Er zijn verschillende spray’s en verstuivers op de markt. Speciaal ontwikkeld tegen angst en stress. Een verstuiver zou je in de huiskamer kunnen ophangen, met een spray zou je het buitenverblijf van je konijnen kunnen behandelen.