De bladeren vallen al goed van de bomen. De herfst heeft echt zijn intreden gedaan en dus komen ook de koude winterdagen er weer aan.
Zitten jouw konijnen buiten? Dan is het verstandig om wat maatregelen te nemen om hun verblijf winterproof te maken. Als je had besloten om je konijnen deze winter toch naar binnen te halen, dan ben je eigenlijk al te laat. Na de zomermaanden begint je konijn al direct met het maken van een wintervacht, ze bereiden zich dus al voor tegen de kou. Bij het nu of later naar binnen brengen van je konijnen verstoor je deze hele routine, tevens worden de temperatuurverschillen ook veel te groot.
Het is dus niet zielig is jouw konijn buiten zit in de winter. Ze zijn gemaakt om tegen kou te kunnen. De lucht tussen de vacht en de huid beperkt het warmteverlies in de winter en helpt het konijn koel houden in de zomer. Het is natuurlijk wel zo dat jij waarschijnlijk een stuk minder buiten komt met dit weer, heb je je konijn alleen zitten dan zou het wel fijn zijn als er een maatje is. Tevens helpen die elkaar ook om warm te blijven.
In het wild leven konijnen vooral in hun burchten onder de grond. Daar is er qua temperatuur niet veel verschil tussen zomer en winter.
We moeten ons huiskonijnen dus een beetje helpen om comfortabel de winter door te komen.
Check het verblijf van je konijnen nog eens goed voor je de winterperiode in gaat. Is alles waterdicht? Zitten ze goed genoeg beschut? Tegen kou en ijzige wind kan je je verblijf een beetje aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan plexiglas of jute zakken. Zorg er wel voor dat er genoeg ventilatie opties over blijven. Sommige nachthokken zijn uit zich al goed geïsoleerd. Wat je altijd kunt doen is een lekkere dikke laag stro in het hok leggen. Stro houdt veel warmte vast. Leg verder je voorraad met stro en hooi op een droge plek weg.
Maak je verblijf/ nachthok wat vaker schoon dan anders. Natte bodembedekking kan natuurlijk ook gewoon bevriezen.
Je konijnen hebben in de winter minder kans om eten te vinden in de tuin, zorg er dan ook voor dat ze volop hooi en groenvoer/ groenten krijgen. Wissel het hooi eens af en toe af met wat gedroogde kruiden.
De waterflesjes vormen ook vaak een probleem als het vriest. Je kunt je flesjes beschermen met de speciaal daar voor gemaakte hoezen die daarvoor beschikbaar zijn. Tevens kan je er bijvoorbeeld ook een sok omheen doen. Let vooral op het tuitje waar de konijnen uit drinken, deze bevriest meestal het snelst. Een waterbakje werkt soms fijner, verschoon deze een aantal keer per dag. Warm water toevoegen heeft meestal niet veel zin, hierdoor bevriest het alleen maar sneller. Er zijn ook warmhoud platen te koop. Hier kan je je bakje opzetten, let er wel op dat de konijnen dan niet bij de bekabeling kunnen.